Exista multe motive diferite pentru care strainii doresc sa cumpere proprietati in Romania. Unii cumpara proprietati pentru a locui in ele. Altii o cumpara ca investitie, iar altii o folosesc ca locuinta de vacanta. Proprietatile in sine sunt la fel de variate ca si motivele pentru care le cumpara. Alegerea variaza de la un apartament cu un dormitor, la o casa individuala si pana la o vila de lux intr-o mare varietate de locatii.

proprietati

Cumpararea unei proprietati

 

Datorita apartenentei la UE, cetatenii UE pot achizitiona relativ usor proprietati si terenuri in Romania. Cu toate acestea, inainte de a cumpara trebuie respectate anumite reglementari, reguli si proceduri.

In comparatie cu multe tari din Europa de Vest, preturile proprietatilor in Romania sunt inca mai ieftine, desi variaza foarte mult in functie de locatie. in zonele rurale, preturile sunt, de obicei, mai mici decat in zonele turistice populare sau in apropierea oraselor. Capitala Bucuresti si orasele in plina expansiune precum Brasov, Sibiu si Cluj-Napoca sunt cele mai scumpe.

Urmatoarele orase, printre altele, sunt foarte populare:

 

  • Bucuresti, capitala Romaniei, este cel mai mare oras al tarii si are, in general, preturi ridicate la proprietati. Preturile sunt mai mari decat media nationala, in special in cartierele centrale si de lux.
  • Cluj-Napoca este un centru economic si educational important in regiunea Transilvaniei si se confrunta cu o crestere puternica, ceea ce are, de asemenea, un impact asupra preturilor proprietatilor.
  • Timisoara, este unul dintre cele mai mari orase din Romania, cu o economie in plina expansiune, ceea ce duce la cresterea preturilor proprietatilor.
  • Brasov, este un oras frumos din Transilvania si o destinatie turistica populara, ceea ce a dus la o cerere tot mai mare de proprietati, precum si la cresterea preturilor.
  • Iasi, orasul este centrul cultural si economic din regiunea Moldovei si a inregistrat, de asemenea, o crestere a preturilor proprietatilor in ultimii ani.
  • Sibiu, un oras din Transilvania, este cunoscut pentru frumosul sau oras vechi, ceea ce a dus la o crestere a cererii de proprietati si la preturi mai mari.
  • In zonele rurale, preturile terenurilor si ale proprietatilor sunt, in general, mai favorabile.

Odata ce v-ati decis in cele din urma sa cumparati o proprietate in Romania, va veti confrunta cu siguranta cu intrebarea unde si ce proprietate doriti sa cumparati. Practic, este important sa explorati piata imobiliara din Romania si sa comparati ofertele. Adaptati-va cautarea de proprietati la nevoile personale, preferintele si bugetul dumneavoastra. Platforme precum https://www.imobiliare.ro va ofera diverse filtre.

Odata ce ati gasit una sau mai multe proprietati, ar trebui sa le faceti sa fie verificate. Aceasta include dovada de proprietate si alte documente relevante. Puteti gasi sprijin la agentii imobiliare sau la notari, de care veti avea oricum nevoie pentru a autentifica contractul de cumparare. Pentru a depasi sau evita orice bariere lingvistice, gasiti un notar care sa vorbeasca limba dvs. sau luati cu dvs. la negocieri o persoana de incredere care vorbeste limba romana. Notarul va verifica apoi identitatea cumparatorului si a vanzatorului si va explica in detaliu termenii contractului. Odata ce contractul de vanzare-cumparare autentificat la notar a fost semnat, pretul de achizitie este in cele din urma platit si are loc transferul efectiv de proprietate. Ultima etapa este inregistrarea proprietatii in cartea funciara a municipalitatii respective pe numele noului proprietar, ceea ce poate dura cateva saptamani.

inregistrari si documente

Pentru achizitionarea unei proprietati sunt necesare si o serie de documente. Printre acestea se numara urmatoarele documente: o dovada de identificare valabila (pasaport sau carte de identitate), numar fiscal romanesc, pe care trebuie sa il solicitati in prealabil, dovada de proprietate din partea vanzatorului. in cele din urma, contractul de vanzare-cumparare autentificat la notar contine toate informatiile relevante despre proprietate.

Impozite si taxe

La achizitionarea unei proprietati in Romania se platesc, de asemenea, diverse taxe si impozite. Printre acestea se numara impozitul pe transferul de terenuri, taxele notariale si taxele pentru inscrierea in cartea funciara. Taxele pot varia, de asemenea, de la o regiune la alta.

Consultanti si consilieri

Pentru a minimiza riscurile atunci cand cumparati o proprietate, ar trebui sa efectuati in prealabil cercetari amanuntite, sa cautati experiente pe forumurile online si, daca nu sunteti sigur, sa cereti sfatul unui expert care vorbeste limba dumneavoastra.

Portaluri imobiliare online

Asa cum am mentionat mai sus, cele mai mari portaluri pentru cercetarea dvs. includ:

Nota: Nu oferim recomandari sau sfaturi, ci doar mentionam cateva sfaturi. Pentru a putea incheia un contract de vanzare-cumparare sigur din punct de vedere juridic, contactati un notar autorizat in Romania