Telecabinele ofera atat o modalitate convenabila de a ajunge la altitudini mai mari, cat si privelisti uluitoare ale muntilor, vailor si oraselor din jur. Daca doriti sa experimentati peisajele spectaculoase ale Carpatilor, ar trebui sa folositi una dintre numeroasele telecabine care joaca un rol important in sistemul de transport si in turismul din Romania.

Telecabine

Telecabine in Romania

Cea mai inalta telecabina din Romania este telecabina Balea Lac, cunoscuta si sub numele de „telecabina Transfagarasan”. Acesta este situat in frumosii Munti Fagaras si leaga Stramtoarea Transfagarasan de Lacul Balea la o altitudine de peste 2.000 de metri deasupra nivelului marii. O alta telecabina interesanta este „Telegondola Mamaia”, care se intinde deasupra statiunii balneare de-a lungul coastei Marii Negre si ofera privelisti spectaculoase ale plajei si ale coastei inconjuratoare. Telecabina din Deva, care duce pana la castelul medieval, este, de asemenea, foarte speciala. A fost construita in 1971 si este una dintre cele mai lungi si mai abrupte linii de cale ferata inclinate din Europa. Nu numai ca ofera un transport confortabil pana la cetate, dar ofera si o priveliste panoramica uluitoare a orasului Deva si a peisajului din jur in timpul calatoriei. Aruncati o privire mai departe. Telefericele individuale sunt enumerate mai jos.

Exista diferite tipuri de instalatii de transport pe cablu, inclusiv tramvaie aeriene reversibile, telecabine si lifturi inclinate, fiecare cu caracteristici diferite de proiectare si functionare, desi sistemele de transport pe cablu sunt de obicei similare.

Iata cateva dintre cele mai cunoscute si mai populare telecabine din Romania:

 

Telecabina Balea Lac  este situata in Muntii Fagaras si face legatura intre soseaua Transfagarasan si Lacul Balea, la o lungime de peste 3.000 de metri si o altitudine de aproximativ 2.040 de metri deasupra nivelului marii. Statia este situata chiar langa un restaurant. Exista, de asemenea, cazare disponibila la lacul de munte
Internet: https://balealac.ro

Calea ferata inclinata din Deva (Telecabina Cetatea Devei) este cea mai lunga de acest tip din Europa. Are o lungime de aproximativ 1,5 kilometri si leaga orasul Deva de cetatea Deva, care se ridica pe un deal deasupra orasului.
Internet: https://www.facebook.com/telecabina.cetate.deva/

Telegondola Mamaia este o telecabina care merge de-a lungul plajei din Mamaia si ofera o priveliste asupra peisajului de coasta si a marii, precum si asupra statiunii Mamaia insasi.
Internet: https://telegondolamamaia.ro/

Telecabina Busteni – Babele va duce pana la formatiunile stancoase Babele si Sfinx. Aceasta este situata in frumosii Munti Bucegi si leaga orasul Busteni de platoul Babele. in timpul iernii, va duce pana la statiunile de schi.
Internet: http://www.telecabinabusteni.ro/

Telecabina Sinaia – Cota 1400 (Gondola Sinaia (1000-1400)) Aceasta telecabina leaga orasul Sinaia de statiunea de schi la o altitudine de aproximativ 1400 de metri. Este populara atat iarna, cat si vara si ofera acces la diverse activitati precum schi, drumetii si ciclism montan. De aici puteti urca si mai sus cu Telecabina 2, care va duce la o altitudine de aproximativ 2000 de metri. Privelistea este magnifica si multi oameni fac picnic aici in timpul verii. Iarna, este o statiune de schi populara.
Internet: https://sinaiago.ro

Telecabina Piatra Neamt – Cozla (Telegondola Piatra Neamt) va duce pana la Muntele Cozla, de unde aveti o priveliste magnifica asupra orasului si a muntilor din jur. Telecabina este o destinatie de excursie si o atractie turistica populara in Piatra Neamt pentru localnici si turisti deopotriva, atat vara, cat si iarna pentru schi.
Internet: https://www.telegondolapiatraneamt.ro/

Telecabina Tampa : Aceasta telecabina va duce din centrul istoric al Brasovului (Promenada Tampa) pana in varful muntelui Tampa, care domina orasul. De aici aveti o priveliste uluitoare asupra Brasovului si a zonei rurale din jur.
Internet: http://turism.brasovcity.ro

Telescaun Predeal ofera acces la partiile de schi de pe platoul Clabucet si este o destinatie populara pentru pasionatii de sporturi de iarna si pentru drumetii.
Internet: https://www.teleferic.ro/

Telecabina Poiana Brasov (Telecabina Capra Neagra Poiana Brasov) va duce din populara statiune de vacanta Poiana Brasov pana in varful Masivului Postavarul. O destinatie populara pentru excursionisti vara si un punct de atractie pentru schiori iarna. Telecabina are o lungime de aproximativ 2800 de metri si va duce pana la o altitudine de 1775 de metri, depasind o diferenta de altitudine de peste 700 de metri.
Internet: https://www.discoverpoiana.ro/ro/instalatii

Telescaunul inclinat leaga orasul Rasnov de cetatea medievala (Cetatea Rasnov), care se inalta deasupra orasului si care merita vazuta.
Internet: https://asaltulcetatii.ro/

Telescaunul Cascada Cailor este situat intr-o zona populara de recreere locala din Romania. Este populara pentru drumetii vara si pentru schiori iarna. Aflata la doar 12 kilometri de orasul Borsa, este populara atat pentru localnici, cat si pentru turistii care doresc sa admire cea mai inalta cascada din Romania sau sa mearga la schi iarna.
Internet: https://www.telescauncascadacailor.com/

Telescaunul Paltinis Arena este cel mai rapid mod de a ajunge in varf. intr-o zi senina, din varf se pot vedea crestele Fagarasului, Sibiul si intreaga vale.
Internet: https://paltinisarena.ro

Telescaunul Papusa este situat in populara statiune de vacanta Ranca, in Muntii Parang.

Internet: https://www.ranca.org

 

Telegondola Straja este situata in zona de drumetii si schi Straja.
Internet: https://skistraja.ro/domeniul-schiabil-straja/

 

Telescaunul Vatra Dornei este situat in statiunea de vacanta Vatra Dornei si este popular printre drumetii vara si schiorii iarna.

Internet: https://www.vatra-dornei.info