Rezervatia naturala Piatra Craiului (Parcul National Piatra Craiului) se intinde pe o suprafata de aproape 15.000 de hectare si este situata in Carpatii Meridionali, in judetul Brasov si Arges. Parcul national ofera diverse trasee de drumetie cu puncte de plecare in apropierea satelor Zarnesti, Magura, Pestera, Sirnea si Ciocanu. Eu am facut o drumetie pe traseul care porneste din spatele Zarnestiului, chiar de la izvorul Fantana Lui Botoroq. Este la câtiva kilometri de gara, pe care ii puteti parcurge si cu un taxi. Daca veniti cu masina, puteti parca in imediata vecinatate a izvorului, dar drumul pâna acolo este pur pietruit. O excursie in parcul national este foarte recomandata. Formatiunile puternice de calcar va vor impresiona.

Parcul National Piatra Craiului

Parcul National Piatra Craiului

Cel mai inalt punct din lantul muntos este Varful La Om, la 2.238 de metri. Cea mai cunoscuta pestera este Pestera Dâmbovicioara. Cu toate acestea, am fost impresionat de Defileul Zarnesti. Formatiunile stâncoase accidentate au o inaltime de 200 de metri pe alocuri si se ridica pe verticala. Soarele abia ajunge in defileu, asa ca va recomand sa luati cu voi o geaca. Iarna (-12 grade), vântul era atât de inghetat incât am abandonat drumetia dupa o ora. Vara, insa, defileul ofera o oarecare racoare. Dar, indiferent de perioada anului in care vizitati defileul sau alte locuri din parcul national, un lucru este sigur, natura va va inspira. Apropo, traseul de drumetie prin defileu este relativ usor, alte trasee, de exemplu pâna la Piscul Baciului, sunt mai dificile.

Trasee de drumetie:

 

 • Fantana lui Botorog – Prapastiile Zarnestilor – continua traseul
  Marcaj : Panglica albastra pe fond alb
  Timpii de mers pe jos:
 • Zarnesti – Refugiul Diana – Brana Capelor – Cabana Curmatura
  Marcaj : Panglica albastra pe fond alb
  Timpii de mers: / dificil
 • Zarnesti – Fantana Lui Botoroq – Valea Curmatura – Cabana Curmatura
  Marcaj : Panglica galbena pe fond alb
  Timp de mers: / usor
 • Zarnesti – Prapastiile Zarnestilor – La Table
  Marcaj : Cruce rosie pe fond alb
  Timp de mers pe jos: / usor
 • Zarnesti – Prapastiile Zarnestilor – Cabana Curmatura
  Marcaj : Panglica albastra pe fond alb
  Timp de mers pe jos: / usor
 • multe altele pe site

Fotografii

Gura Zarnestiului (Prapastiile Zarnestiului) se afla, de asemenea, in frumoasa Rezervatie Naturala Piatra Craiului (Parcul National Piatra Craiului), citeste mai mult… 

Parcul National Piatra Craiului

Locatie: Judetul Brasov / Arges
Internet: https://www.pcrai.ro/

Natura si parcuri nationale

Natura si parcuri nationale

Locuri Naturale

Romania este caracterizata de numeroase parcuri naturale, paduri idilice, varfuri de munte, lacuri si mare.

Natura si parcuri nationale