Parcul National Retezat este unul dintre primele parcuri nationale din Romania, fiind declarat arie protejata in 1935. Astazi, parcul national este unul dintre cele mai populare din Romania, unde puteti gasi numeroase trasee de drumetie si puteti experimenta natura pura. Cel mai inalt dintre numeroasele varfuri din aceasta zona este Peleaga, la 2509 metri. La altitudini cuprinse intre 1700 si 2300 de metri, exista, de asemenea, un numar uimitor de lacuri de munte (lacuri glaciare), inclusiv Lacul Bucura si Lacul Zanoaga (inotul in lacuri este interzis). Impresionante sunt, de asemenea, cascadele, dintre care cea mai cunoscuta este Cascada Lolaia. Parcul National Retezat gazduieste, de asemenea, diverse specii de pasari si o varietate de animale.

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat

Parcul National Retezat este situat in Carpatii Meridionali, in judetul Hunedoara, si este un loc de vizitat pentru orice iubitor de natura. Jumatate din zona este impadurita si aici inca mai puteti gasi paduri virgine. Puteti ajunge la rezervatia naturala cu masina prin Hateg si Petrosani. Punctele de plecare pentru drumetii sunt: Carnic, Rausor, Poiana Pelegii, Raul Barbat (Stana de Rau) sau Cheile Butii & Campusel. Nu toate drumurile sunt intotdeauna asfaltate, deci conduceti cu atentie. in timpul iernii, puteti schia pe partiile din complexul turistic Rausor si exista, de asemenea, numeroase trasee de schi fond. Traseele de escalada sunt accesibile doar vara si doar cu echipament. Acestea se afla in Peretii Bucurii si Coltii Pelegii. De asemenea, in Parcul National se afla urmatoarele cabane Cabana Buta (1580 m) / Cabana Gentiana (1670 m) / Cabanele din Complexul Turistic Rausor (1400 m)

Trasee de drumetie:

  • Carnic – Cabana Gentiana – Lacul Pietrele – Curmatura Bucurii – retur
    Traseu de drumetie de dificultate moderata, cu cateva pasaje speciale
    Marcaj: marcaje albastre
    Timp de mers: 8 – 9 ore
  • Rausor – saua Ciurila – Vf. Lolaia – saua Lolaia – Lacul Stevia – Rausor
    Traseu de drumetie moderat dificil cu cateva pasaje speciale
    Marcaj: marcaje alternante
    Timp de mers: 7 – 8 ore
  • Cheile Butii – Cabana Buta – Vf. Piule – Vf. Plesa – Cheile Butii
    Traseu de drumetie moderat dificil, cu cateva pasaje speciale
    Marcaj: marcaje alternante, banda galbena pe alb
    Timp de mers: 8 – 9 ore
  • Pentru mai multe trasee de drumetie, consultati pagina de pornire a parcului national

Fotografii

Exista, de asemenea, o serie de legende despre Parcul National Retezat. Se spune ca acesta ar fi fost locuit candva de giganti, care ar fi creat unele dintre lacuri. De asemenea, se spune ca varful muntelui ar fi fost format de sabia unui gigant si se numeste Rezetat. Potrivit legendei, un dragon cu sapte capete a fost ucis pe varful Piatra Iorgovanului. Ar fi trebuit sa vedeti si varful Varful Gugu, inalt de 2291 de metri, care este considerat, de asemenea, muntele sacru al dacilor. si mai exista o legenda despre cascada Cascada Lolaia. Se spune ca o fata ar fi cazut in trecut in locul unde se afla cascada, ceea ce a facut sa se formeze o gaura adanca si de atunci apa sa se scurga in cascada.

Parcul Național Retezat

Locatie: Judetul Hunedoara
Internet: https://www.retezat.ro

Nota: Deseurile (gunoiul) de orice fel trebuie sa fie luate inapoi cu dumneavoastra sau aruncate in zonele marcate. incalcarile vor fi sanctionate cu amenda in Romania.

Natura si parcuri nationale

Natura si parcuri nationale

Locuri Naturale

Romania este caracterizata de numeroase parcuri naturale, paduri idilice, varfuri de munte, lacuri si mare.

Natura si parcuri nationale