Chiar daca foarte putini excursionisti sau turisti din Romania vor vedea vreodata un sarpe, trebuie sa fiti pregatiti. Daca sunteti muscat de un sarpe, trebuie sa actionati rapid. Daca se dezvolta umflaturi si aveti probleme circulatorii sau chiar colaps, ar trebui sa solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil. in cazurile grave de otravire, probabil ca vi se va administra un antivenin (antidot de vipera / serpi).

Serpi

Serpi

Serpi si muscaturi de sarpe

Cu toate acestea, unele masuri pot preveni muscatura. Purtati incaltaminte rezistenta atunci cand mergeti pe jos. Daca vedeti un sarpe, pastrati-va calmul si dati-i sansa de a scapa. De asemenea, fiti atenti la semnele de avertizare si nu va asezati pur si simplu in iarba. Iar daca sunteti muscat, notati aspectul sarpelui si incercati sa solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil. Cei mai multi medici va sfatuiesc sa nu luati masuri precum cele prezentate adesea in filme, in care muscatura este zgariata cu un cutit si sangele este aspirat. Parerile difera in ceea ce priveste eficienta pompelor de vid.

Pe de alta parte, marcarea locului muscaturii cu un pix ajuta la localizarea modificarilor. De asemenea, rana trebuie dezinfectata. si cel mai bine este sa va retrageti de la locul muscaturii dupa o muscatura, inainte de aparitia unei alte muscaturi. Dar nu toate muscaturile sunt la fel de otravitoare. Adesea exista asa-numita muscatura uscata, in care nu a fost injectat venin. Nu sunteti sigur? Daca ati putut vedea sarpele si acesta avea un cap triunghiular si fante verticale pentru ochi, atunci probabil ca este veninos. Totusi, acest lucru nu inseamna ca ati fost otravit. Dar, indiferent de asta, ar trebui sa solicitati intotdeauna asistenta medicala dupa o muscatura.

Cum recunosti o muscatura de sarpe veninos?

 

O muscatura veninoasa (doua intepaturi mari) este urmata, de obicei, de roseata si umflaturi, precum si de pete intunecate. in plus, apar uneori greata, dificultati de respiratie si slabiciune sau chiar colaps circulator. Transpiratia este, de asemenea, un indiciu al unei muscaturi veninoase.
Printre cei mai veninosi serpi din Europa se numara vipera, care tinde sa fie foarte timida si fuge in caz de pericol, si vipera cu coarne, care este foarte veninoasa si poate fi recunoscuta cu usurinta dupa nasul sau, care are un mic corn pe el. Vipera de padure este, de asemenea, otravitoare. Respectati potecile marcate si fiti cu ochii in patru. si nu uitati, doar foarte putini iubitori de natura se vor apropia prea mult de un sarpe. Daca vedeti unul, pastrati distanta. Chiar daca par calmi, serpii pot reactiona extrem de rapid si pot musca daca este necesar.

Natura si parcuri nationale

Natura si parcuri nationale

Locuri Naturale

Romania este caracterizata de numeroase parcuri naturale, paduri idilice, varfuri de munte, lacuri si mare.

Natura si parcuri nationale