Parcul Natural Poarta de Fier din Romania este o rezervatie naturala magnifica, cu privelisti spectaculoase si o frumusete naturala fantastica de-a lungul cursului inferior al Dunarii. Pe o portiune de aproximativ 140 de kilometri intre orasele romanesti Moldova Noua si Gura Vaii, cunoscuta si sub numele de Defileul Dunarii, puteti experimenta natura pura. Cu toate acestea, Parcul Natural Portile de Fier se intinde pe o suprafata de peste 1200 de kilometri patrati, unde puteti descoperi numeroase frumuseti naturale si obiective turistice. Aici veti gasi pereti verticali de calcar care par sa se ridice din apele Dunarii, pesteri si paduri magnifice care adapostesc numeroase animale. De asemenea, in cadrul parcului exista si zone protejate mai mici.

Portile de Fier

Bine ati venit Portile de Fier

Portile de Fier

Una, daca nu chiar principala atractie a parcului natural este Cazanele Dunarii, cu o lungime de 9 kilometri, unde se afla statuia de piatra a lui Debaculus, inalta de 55 de metri, si Manastirea Mraconia, situata pe malul Dunarii. O alta atractie turistica este Pestera Ponicova, cea mai mare pestera din defileu, cu o inaltime de peste 1.600 de metri, la care se poate ajunge atat cu barca, cat si pe uscat, precum si zidul barajului artificial al hidrocentralei (Poarta de Fier I), care se afla la marginea estica a parcului natural. Fiecare sectiune a Defileului Dunarii are propriile caracteristici speciale si ofera obiective turistice si activitati unice.

Fotografii

Parcul Natural Portile de Fier

Parcul Natural Poarta de Fier ofera, bineinteles, si numeroase trasee de drumetie, unele dintre acestea ducand in locuri cu privelisti fantastice asupra Dunarii. Una dintre cele mai populare modalitati de a explora sau de a vedea malurile Dunarii sunt tururile cu barca pe Dunare, care pleaca de la diverse debarcadere de-a lungul Dunarii. Dupa cum am mentionat deja, bazinul Dunarii (Cazanele Dunarii), cu o lungime de 9 kilometri, este una dintre cele mai magnifice portiuni ale Dunarii din Romania, pe care o puteti experimenta, de exemplu, in timpul unui tur cu barca care pleaca din orasul Orsava sau Drobeta Turnu Severin, printre altele. Parcul Natural Poarta de Fier gazduieste, de asemenea, cea mai mare hidrocentrala din Romania, ale carei ziduri de baraj le puteti vizita.

Puteti ajunge la Parcul Natural Poarta de Fier in diferite moduri. Dupa cum am mentionat deja, cu barca, prin porturile Orsova sau Moldova Noua si prin debarcaderele din Drencova sau Svinita. Cu masina, puteti ajunge in orasele Orsova si Drobeta-Turnu Severin prin drumul national E70. Drumul national DN57 leaga Orsava si orasul Moldova Noua si ofera numeroase oportunitati de a opri si de a explora parcul natural dintre ele. Cei care calatoresc cu trenul pot ajunge la Parcul Natural Poarta de Fier prin garile din orasele Orsava si Drobeta-Turnu Severin.

In Parcul Natural Portile de Fier exista numeroase trasee de drumetie.

Traseul Ecoturistic Trescovat
Traseu de la Svinita > Popasul turistic Stariste pana la Gura Trescovatului
Marcaj: triunghi rosu pe fond alb
Lungime: aprox. 10 km, timp de mers pe jos aprox. 6 ore
Nivel de dificultate: moderat de dificil

Traseul turistic Ciucaru Mic
Traseu de la Golful Dubova pana la punctul de belvedere Ciucaru Mic
Marcaj : triunghi rosu pe fond alb
Lungime: aprox. 2 km, timp de mers aprox. 1 ora
Nivel de dificultate: mediu

Traseul ecoturistic Alion
Traseu de la podul peste Dunare E70 – pana in varful dealului Alion
Marcaj: triunghi galben pe fond alb
Lungime: 4,5 km, timp de mers pe jos aprox. 2,30 ore
Nivel de dificultate : mediu

Traseul turistic Crucea Sf. Petru
Traseu de la podul de cale ferata din Gura Vaii pana la Crucea Sfantului Petru
Marcaj: banda albastra verticala pe fond alb
Lungime: 6,6 km, timp de mers pe jos aprox. 3 ore
Grad de dificultate: mediu

Puteti gasi multe alte trasee de drumetie si informatii pe site-ul parcului natural: https://www.pnportiledefier.ro/trasee.html

 

 

Fluviul Dunarea

Fluviul Dunarea

Dunarea pe teritoriul Romaniei

Pentru a intelege:

Uneori, doar sectiunea Dunarii de la centralele hidroelectrice este denumita Poarta de Fier. De exemplu, de la orasul Dubova pana la orasul Gura Vaii.