Prelucrarea lemnului (Artizanat din lemn) are o traditie indelungata in Romania, datand din Evul Mediu, si este strans legata de industria forestiera din aceasta tara bogata in natura. De-a lungul secolelor, mestesugarii au dezvoltat diverse tehnici si procese pentru a realiza o gama larga de produse din lemn, inclusiv mobilier, jucarii din lemn, obiecte de uz casnic si bijuterii. Romania are, de asemenea, o traditie indelungata in ceea ce priveste constructia de biserici din lemn, in special in zonele rurale.

Holzkirche

Artizanat din lemn

Mestesuguri din lemn

Una dintre cele mai cunoscute regiuni pentru mestesugurile romanesti din lemn este Maramuresul, o regiune din nord-vestul tarii. Mestesugurile romanesti sunt, de asemenea, cunoscute pentru calitatea ridicata si versatilitatea lor. Numeroase tehnici mestesugaresti traditionale au fost pastrate aici pana in prezent. Sculptura in lemn este una dintre cele mai cunoscute forme de arta practicate in Maramures, printre altele. Sculptura in lemn include productia de sculpturi, mobilier, obiecte de uz casnic si elemente decorative. Productia de acoperisuri si porti din lemn este, de asemenea, foarte raspandita in Maramures.
in afara de Maramures, exista si alte regiuni din Romania care se caracterizeaza printr-o traditie puternica a mestesugurilor in lemn. Transilvania, de exemplu, unde se produce mobilier artizanal si jucarii din lemn.
in ultimii ani, mestesugul romanesc al lemnului a capatat o importanta internationala, pe masura ce a crescut cererea de produse realizate manual si de materiale durabile. Multi mestesugari romani lucreaza acum cu tehnologii si materiale moderne, dar fara a renunta la tehnicile si procesele traditionale care au facut ca mestesugul romanesc al lemnului sa fie atat de unic.

Fotografii

Biserici din lemn

Romania are o traditie indelungata in construirea de biserici din lemn. Acestea pot fi gasite peste tot in Romania, dar mai ales in zonele rurale. Bisericile de lemn sunt adesea centrul satelor si au o semnificatie culturala importanta pentru populatia locala.

Unele dintre cele mai faimoase biserici de lemn din Romania se afla in regiunea Maramures, in nord-vestul tarii. Aici exista o serie de biserici de lemn care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, inclusiv bisericile de lemn din Surdesti, Budesti si Desesti. Aceste biserici au fost construite in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea si sunt cunoscute pentru bogatia sculpturilor in lemn si pentru arhitectura lor.

Dar in Transilvania exista, de asemenea, mai multe biserici traditionale cu turnuri si acoperisuri din lemn, care joaca un rol important in viata religioasa a comunitatilor. Un exemplu este biserica protestanta din Darjiu, care este, de asemenea, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Alte regiuni din Romania in care pot fi gasite biserici din lemn includ regiunea Bucovina din nord-estul tarii. Aici exista o serie de biserici ortodoxe care sunt decorate cu picturi si sculpturi bogate in lemn.

Bisericile din lemn din Romania nu sunt doar o parte importanta a culturii si istoriei romanesti, ci si o marturie a maiestriei mesterilor romani.